Een goede social media video maken doe je zo

Video’s worden steeds belangrijker op social media. Zo werd TikTok het snelst groeiende social media platform ter wereld waarbij schermvullende video’s centraal staan. Ook andere social media apps gaan met deze videotrend mee. Zo introduceerde YouTube haar ‘Shorts’ en kwam Instagram met ‘Reels’. Bij al deze functies staan video’s centraal. Maar waar moet een goede video voor social media nou eigenlijk aan voldoen? Wij vertellen je in deze blog waar je allemaal op moet letten om een blitse video te creëren die social media proof is!

Houd het kort

Houd het kort! Over het algemeen presteren korte video’s veel beter op social media dan lange video’s. Dit komt omdat men op social media heel veel prikkels krijgt en snel de aandacht verliest. Kies dus niet voor slow paced content maar ga voor snel en flitsend beeld. Wij adviseren altijd om video’s tussen de 8 en 40 seconden te houden afhankelijk van het doel van je social media video.

Open je social media video krachtig

Het is belangrijk om de aandacht te winnen van je doelgroep. En bij een goede social media video is het cruciaal om dit in de eerste 3 seconden al te doen. Begint je video met zwarte fade-in van 3 seconden met maar 1 beeld? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk de aandacht van je kijker allang verloren. Het is zelfs zo dat je video in de eerste milliseconden je kijker al moet prikkelen. Kaart dus in de eerste 3 seconden direct jouw USP’s aan. Of begin je video met een vraag en leg in het volgende deel de oplossing uit.

Gebruik goede thumbnails

Een thumbnail is een afbeelding die in één oogopslag weergeeft waar je video over gaat. De meeste social media apps kiezen na het uploaden van een video willekeurig een shot uit je video als thumbnail. Meestal zijn dit nietszeggende shots waardoor de kijker geen idee heeft waar de video over gaat en er dus ook minder snel op zal klikken. Upload daarom een handmatige thumbnail en vermeld in deze afbeelding waar je video over gaat. De thumbnail is immers het eerste wat je kijker van de video ziet.

social media video thumbnails

Zorg voor het juiste formaat

Het formaat van je video is erg belangrijk. Een liggende video in een Instagram Story zorgt natuurlijk niet voor de beleving die je over wilt dragen. Denk vóór dat je je video opneemt na over welke kanalen je in wilt gaan zetten. Zorg dan dat je voor elk kanaal de juiste aspect-ratio gebruikt. Wij hebben voor jou een handig overzicht gemaakt met verschillende formaten voor elk social media kanaal!

social media video voorbeelden

YouTube: 1920 x 1080 (Liggend)

Facebook: 1200 x 628 (Liggend) of 1080 x 1080 (Vierkant)

Instagram: 1080 x 1050 (Staand)

Instagram Reels: 1080 x 1920 (Staand)

Instagram Stories: 1080 x 1920 (Staand)

TikTok: 1080 x 1920 (Staand)

 

Ondertitel je social media video

Ondertitel je video’s! Als jij video’s hebt met spraak erin zorg er dan voor dat ze ondertitelt zijn. Zo’n 85% van de bekeken video’s op social media worden afgespeeld zonder audio. Door ondertiteling aan je video toe te voegen zorg je ervoor dat de boodschap ook duidelijk wordt bij het publiek wat video’s zonder audio bekijkt.

Lees ook eens onze YouTube marketing pagina voor meer informatie!

Ben je niet bekend met het editen van video’s of zie je door de bomen het bos niet meer in je editing software? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag verder!

Meer omzet met social media?

Download onze whitepaper

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geschreven door

Joeri Peeters

Joeri Peeters is een social media specialist met een bachelor Commerciële Economie en heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van online marketing. Als redacteur en CEO van Your Business Online is het zijn doel om bedrijven te helpen het maximale uit social media te halen. 

Your Business Online is een toonaangevend social media bureau met een bewezen trackrecord. Als partner van Meta en LinkedIn is het bedrijf in staat maximaal resultaat te leveren voor haar klanten.

Wil jij samenwerken met ons Social Media team?