Google Analytics vs Facebook Attributie?

In de wereld van digitale marketing spelen gegevens en analyses een cruciale rol bij het meten van prestaties en het nemen van strategische beslissingen. Google Analytics en Facebook zijn twee van de meest populaire platforms die marketeers gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag van hun publiek en de effectiviteit van hun campagnes te meten. Beide bieden attributiemodellen aan, maar ze verschillen in aanpak en functionaliteit. In dit blogartikel zullen we de verschillen tussen Google Analytics en Facebook Attributiemodel verkennen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

Google Analytics Attributiemodellen

Google Analytics biedt verschillende attributiemodellen om de bijdrage van verschillende marketingkanalen aan conversies te meten. Enkele van de meest gebruikte attributiemodellen zijn:

  1. Last Interaction: Dit model geeft alle credits aan de laatste interactie van een gebruiker voordat een conversie plaatsvindt. Dit model is eenvoudig en direct, maar het negeert eerdere interacties die mogelijk hebben bijgedragen aan de conversie.
  2. First Interaction: In tegenstelling tot het Last Interaction-model, krijgt het First Interaction-model alle credits voor de eerste interactie van een gebruiker. Dit kan nuttig zijn om te begrijpen welke kanalen betrokken zijn bij het aantrekken van nieuwe gebruikers.
  3. Lineair: Het Lineair-model verdeelt de credits gelijkmatig over alle interacties in het conversiepad. Dit model is nuttig als je wilt begrijpen hoe verschillende kanalen samenwerken gedurende het hele traject van een gebruiker.

Facebook Attributiemodel

Facebook biedt ook verschillende attributiemodellen om de effectiviteit van advertenties op het platform te meten. Enkele van de belangrijkste Facebook-attributiemodellen zijn:

  1. 28-day click, 1-day view: Dit model kijkt naar de interacties die plaatsvinden binnen 28 dagen na een klik op een advertentie, en binnen één dag na het bekijken van een advertentie. Het geeft de meeste waarde aan klikken, maar houdt ook rekening met weergaven.
  2. 7-day click, 1-day view: Dit model is vergelijkbaar met het vorige model, maar kijkt alleen naar interacties die plaatsvinden binnen zeven dagen na een klik op een advertentie.
  3. Data-driven attributie: Dit model gebruikt machine learning-algoritmen om de waarde van elke interactie in het conversie pad te bepalen op basis van historische gegevens. Het geeft de hoogste waarde aan interacties die het meest bijdragen aan conversies volgens het algoritme

Belangrijkste verschillen tussen Google Analytics en het Facebook Attributiemodel.

  1. Scope: Google Analytics meet attributie over verschillende marketingkanalen en platforms, terwijl Facebook attributie specifiek is voor advertenties op het Facebook-platform.
  2. Flexibiliteit: Google Analytics biedt meer flexibiliteit doordat je aangepaste attributiemodellen kunt maken, terwijl Facebook beperkt is tot de vooraf gedefinieerde modellen.
  3. Machine learning: Facebook’s data-driven attributiemodel maakt gebruik van machine learning-algoritmen, terwijl Google Analytics voornamelijk gebaseerd is op regels en standaardmodellen

 

Beide analyse kanalen hebben helaas ook nadelen. Deze hebben we ook voor je op een rijtje gezet in de volgende alinea! Vooral wanneer je vanuit meerdere kanalen gaat werken die ieder hun eigen meetinstrumenten gebruiken krijg je te maken met dubbele en foutieve metingen. De welbekende uitdrukking Google loves Google! Google laat uiteraard graag zien dat conversies via hun kanalen komen, zodat je nog meer geld en tijd gaat investeren in Google. Overigens valt dit over Facebook natuurlijk ook te zeggen.

Nadelen Google Analytics:

Geen enkel attributiemodel van Google Analytics kan data op basis van Facebook of Instagram advertentieweergave (attributie view) herkennen. Deze website bezoekers en/of conversies worden in de dan in de meeste gevallen dus toegeschreven aan direct verkeer of organische bezoekers is onze ervaring. In veel gevallen worden zo’n 40 tot 60% van alle Facebook en Instagram conversies toegeschreven aan de view attributie vanuit advertentiebeheer. Hierdoor ontstaat er een grote overlap in conversies die volgens Google direct of organisch toegeschreven worden en volgens Facebook/Instagram bij hen horen.

Zo hebben wij concrete voorbeelden waarbij we webshops hebben laten groeien van € 0,- tot € 1.000.000,- omzet met enkel Facebook en Instagram campagnes zonder enige Google Ads of SEO activiteiten. Toch kan Google Analytics maar 33% toewijzen aan Facebook en Instagram. Terwijl het echt 100% van de conversies aan Facebook en Instagram toebehoren.

Facebook Analytics

Hier zie je een voorbeeld dat Google 749 van de 1.127 aankopen toe-eigent.
Terwijl we bij OFS geen gebruik maakt van Google Ads of SEO activiteiten zonder goede posities!

Wil jij meer conversies of boekingen realiseren voor jouw eigen bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij kijken wat we voor je kunnen betekenen! Of bekijk onze sociale kanalen zoals Facebook en Instagram.

Meer omzet met social media?

Download onze whitepaper

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geschreven door

Joeri Peeters

Joeri Peeters is een social media specialist met een bachelor Commerciële Economie en heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van online marketing. Als redacteur en CEO van Your Business Online is het zijn doel om bedrijven te helpen het maximale uit social media te halen. 

Your Business Online is een toonaangevend social media bureau met een bewezen trackrecord. Als partner van Meta en LinkedIn is het bedrijf in staat maximaal resultaat te leveren voor haar klanten.

Wil jij samenwerken met ons Social Media team?