BeReal, hoe werkt het? Een nieuw gezicht in social media.

Bij apps als Instagram en TikTok draait om het posten van het perfecte plaatje. De nieuwe app BeReal opent hiertegen haar charmeoffensief. Hoe werkt BeReal? In deze blog leggen wij jullie uit wat er zo vernieuwend is aan deze nieuwe app en hoe deze werkt.

Leg je YOLO-moment vast en deel dit met vrienden

Nu hoor ik je denken: “Dit is toch niet vernieuwend”? Uiteindelijk is BeReal in de basis een app, zoals Snapchat. Hierbij kun je foto’s maken en deze delen met vrienden. Wat BeReal uniek maakt, is het concept dat deze app geen gebruik maakt van filters. De app geeft dagelijks op een willekeurig moment een melding, waarin de app vraagt om op dat moment een foto te maken van hetgeen waar je dan mee bezig bent. Hiervoor geeft de app je 2 minuten de tijd. Tijd om bijvoorbeeld even je make-up bij te werken is er dus niet 😉

Natuurlijk wil je graag gelijk een perfecte foto schieten bij de eerste poging. Wanneer dit niet lukt, kun je deze foto binnen de lopende twee minuten oneindig opnieuw maken. Als je meer dan 10 vrienden hebt op BeReal, kun je dit echter niet ongemerkt doen. Je vrienden zien dan bij jouw foto hoe vaak jij jouw foto opnieuw hebt gemaakt. Gelukkig nog net geen  Polaroid waar je maar echt 1 kans hebt voor het perfecte plaatje!

Zodra je jouw realtime foto hebt gemaakt en gedeeld, zie je pas de foto’s van je vrienden. Als je jouw foto niet binnen 2 minuten maakt, krijg je dus de foto’s van jouw vrienden ook niet te zien. Daarmee wil de app stimuleren dat haar gebruikers iedere dag een foto maken en delen.

Hoe “real” is BeReal en hoe werkt het?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de melding op je telefoon te negeren en de foto alsnog op een later, in scène gezet, moment te maken. Ook kun je natuurlijk langer dan 2 minuten de tijd nemen om een foto de maken en te posten. Hiermee ga je als gebruiker wel aan de essentie van de app voorbij.

Wanneer je jezelf niet aan de spelregels houdt dan krijg je de foto’s van je vrienden niet te zien. Ook laat de app jouw vrienden weten dat je eigenlijk te laat was met het maken van de foto of dat je er langer over hebt gedaan een foto te maken. De foto mag dan wel niet “real” zijn, de berichtgeving geeft dit wel eerlijk aan.

Wat de app wel “real” maakt, is het interessante kijkje dat je krijgt in het leven van jouw vrienden. Zo zie je bijvoorbeeld wat voor interieur iemand heeft of wat iemand in zijn vrije tijd graag doet naast de perfecte plaatjes op de feeds van je vrienden.

Foto maken voor BeReal

Welke doelgroep maakt gebruik van BeReal

Generatie Z maakt het meeste gebruik van deze app. Echter blijken de millennials ook een groot deel van de doelgroep te zijn. Het aantal gebruikers is sinds begin dit jaar enorm toegenomen.
<h2>Hoe werkt BeReal?</h2>
Zodra je de app hebt gedownload, kun je een account aanmaken. Dit doe je door enkele verplichte persoonsgegevens in te vullen, zoals naam, geboortedatum en telefoonnummer.

De app stuurt je vervolgens een verificatiecode (via sms) om jouw identiteit vast te stellen. Hierna krijg je de mogelijkheid om binnen de app een gebruikersnaam in te stellen en je contacten toe te voegen.

Belangrijk voor het app-gebruik is dat je ook je notificaties aanzet. Houdt er rekening mee dat de app je op willekeurige momenten op de dag een melding stuurt voor het maken van een foto. Dit gebeurt dus ook op momenten dat het je eigenlijk niet zo goed uitkomt.

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het tijd voor het plaatsen van je eerste BeReal-momentje. Hoe werkt BeReal nu echt? Zodra je eerste foto gaat maken of je de melding op je telefoon aanklikt, begint de stopwatch in beeld met aftellen. Vanaf dat moment heb je dus 2 minuten om de foto te maken.

De app maakt gelijktijdig 2 foto’s met beide camera’s op je telefoon. Het idee hierachter is dat men op jouw foto’s ziet wat jij aan het doen bent, maar ook een kijkje door jouw ogen kan nemen. Er worden dus altijd 2 foto’s met je vrienden gedeeld, want er bestaat geen mogelijkheid te kiezen uit 1 van de 2. Wanneer je dagelijks trouw jouw foto maakt, ontstaat er na verloop van tijd een foto-dagboek in jouw profiel.

Leuk feitje is dat Instagram inspiratie heeft opgedaan door het verschijnen van BeReal. Zo hebben zij recentelijk een nieuwe “dual camera mode” gelanceerd, waarbij gebruikers de content en hun reactie hierop met één klik op de knop vast kunnen leggen. Ook experimenteert Instagram momenteel met het toevoegen van een QR-code aan de berichten. Deze feature zorgt ervoor dat andere gebruikers, wanneer ze deze code scannen, kunnen zien waar jij je bevond op het moment dat jij de foto maakte. Deze twee functionaliteiten samen, komen overeen met de locatie-functionaliteit binnen BeReal.

Foto BeReal versturen

Te mooi om waar te zijn?

Of BeReal de grote kanalen zoals TikTok of Instagram zal gaan vervangen? Wij denken van niet! Hoewel de behoefte aan echtheid op social media toeneemt, bestaat ook nog de drang “de beste kant van jezelf” te laten zien. Doordat BeReal geen gebruik maakt van filters, zullen de gebruikers (die hier toch graag gebruik van willen maken) BeReal niet gaan gebruiken. Hiermee is de doelgroep beperkter dan bij de andere social media apps, waar je ervoor kunt kiezen om “echt” of “nep” te zijn.

Als je de app zelf uit wil proberen, kun je deze downloaden via deze link. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Meer omzet met social media?

Download onze whitepaper

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geschreven door

Joeri Peeters

Joeri Peeters is een social media specialist met een bachelor Commerciële Economie en heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van online marketing. Als redacteur en CEO van Your Business Online is het zijn doel om bedrijven te helpen het maximale uit social media te halen. 

Your Business Online is een toonaangevend social media bureau met een bewezen trackrecord. Als partner van Meta en LinkedIn is het bedrijf in staat maximaal resultaat te leveren voor haar klanten.

Wil jij samenwerken met ons Social Media team?