FAKE email

Pas op voor fake e-mails van Facebook en Instagram oplichters!

In het digitale tijdperk worden we dagelijks overspoeld met e-mails, waarvan sommige minder oprecht zijn dan ze lijken. Social media-platforms zoals Facebook en Instagram zijn geen uitzondering als het gaat om valse e-mails en oplichtingspraktijken. Oplichters gaan steeds verder om zich voor te doen als betrouwbare bronnen, wat het lastig maakt om echte communicatie van frauduleuze pogingen te onderscheiden. In deze blog zullen we je informeren over de gevaren van fake e-mails die beweren afkomstig te zijn van Facebook of Instagram en geven we belangrijke tips om jezelf te beschermen tegen deze dreigingen.

Hoe herken je een fake e-mail?

Een van de eerste stappen om jezelf te beschermen tegen oplichting is het kunnen herkennen van een fake e-mail. Deze frauduleuze e-mails kunnen er verrassend echt uitzien, maar er zijn enkele aanwijzingen om op te letten:

 1. Afzender e-mailadres: Controleer altijd het e-mailadres van de afzender. Facebook en Instagram zullen nooit e-mails sturen vanaf een Gmail, Outlook of een ander generiek e-mailadres. Echte e-mails komen meestal van een domein gerelateerd aan het platform.
 2. Spelfouten en grammaticale fouten: Oplichters maken vaak kleine fouten in hun e-mails, zoals spelfouten of slecht taalgebruik. Dit omdat ze vaak gebruik maken van vertaalmachines. Officiële berichten van Facebook of Instagram worden zorgvuldig gecontroleerd en zullen vrijwel foutloos zijn.
 3. Te mooi om waar te zijn: Als een e-mail te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Nepmails bevatten vaak aanbiedingen die te verleidelijk zijn, zoals het winnen van een loterij waar je niet aan hebt deelgenomen.
 4. Angstaanjagende taal: Oplichters gebruiken soms dreigende taal om je onder druk te zetten, bijvoorbeeld door te beweren dat je account zal worden verwijderd als je niet onmiddellijk actie onderneemt. Facebook zal nooit zomaar jouw account of pagina verwijderen binnen 24 uur als jij geen reactie geeft.
 5. Vragen om persoonsgegevens: Facebook en Instagram vragen je in een e-mail nooit om je wachtwoord of stuurt je nooit een wachtwoord als bijlage. Dit geldt ook voor je persoons- en bankgegevens!
 6. Vreemde links en bijlagen: Klik nooit op links of download bijlagen in verdachte e-mails. Deze kunnen malware bevatten die je apparaat infecteert en je persoonlijke gegevens steelt.

Wat te doen als je een verdachte e-mail ontvangt?

Als je een e-mail ontvangt waarvan je vermoedt dat deze nep is, volg dan deze stappen om jezelf te beschermen:

 1. Klik niet op links: Klik nooit op links in verdachte e-mails, zelfs als ze er legitiem uitzien. Als je de link wilt controleren, ga dan met je muis op de link staan zonder erop te klikken. Dit toont het echte webadres, dat kan afwijken van wat er in de e-mail wordt weergegeven.
 2. Controleer de afzender: Zoals eerder vermeld, controleer het e-mailadres van de afzender. Als het er verdacht uitziet, is het waarschijnlijk nep.
 3. Geef geen persoonlijke informatie: Echte bedrijven vragen nooit om persoonlijke informatie via e-mail. Geef nooit je naam, adres, wachtwoorden of bankgegevens via e-mail, zelfs niet als de e-mail beweert dat het noodzakelijk is om je account te beschermen.

Meld de e-mail: Markeer de e-mail als “spam” of “verdacht” in je e-mailclient. Hierdoor kunnen e-mailproviders leren om dergelijke e-mails in de toekomst te herkennen en te blokkeren.

Facebook- en Instagram-specifieke voorbeelden van fake e-mails.

Oplichters kunnen verschillende trucs gebruiken om je te misleiden. Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van nepmails die beweren afkomstig te zijn van Facebook en Instagram:

 1. Meldingen over activiteiten: Oplichters sturen vaak e-mails over vriendschapsverzoeken, chatberichten, evenementen, foto’s en video’s die zogenaamd plaatsvinden op je account. Ze hopen dat je nieuwsgierigheid je ertoe zal aanzetten om op de link te klikken.
 2. Schending van richtlijnen voor de community: Oplichters kunnen beweren dat je de richtlijnen voor de community hebt geschonden en dreigen je account te verwijderen tenzij je onmiddellijk actie onderneemt.
 3. Accountbeveiliging: Nepmails kunnen waarschuwen voor een vermeende inbreuk op de beveiliging van je account en vragen om je wachtwoord bij te werken via een link in de e-mail.
 4. Aantrekkelijke aanbiedingen: Soms beloven oplichters aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zoals het winnen van een Facebook-loterij waar je nooit aan hebt deelgenomen.

Het is van cruciaal belang om alert te zijn op fake e-mails die beweren afkomstig te zijn van Facebook of Instagram. Oplichters worden steeds slimmer in hun praktijken en proberen ons te misleiden door zich voor te doen als legitieme bronnen. Onthoud dat Facebook en Instagram nooit e-mails sturen vanaf een Gmail, Outlook of ander generiek e-mailadres.

Klik nooit op links in verdachte e-mails en geef nooit persoonlijke informatie via e-mail. Als je twijfelt over de echtheid van een e-mail, neem dan altijd rechtstreeks contact op met ons, jouw vertrouwde Social Media Marketing bureau. Wij helpen je graag om de legitimiteit van de e-mail te controleren en je account te beschermen tegen oplichters. Veiligheid gaat boven alles, dus laten we samenwerken om een veiligere digitale omgeving te creëren voor iedereen.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog een aantal vragen? Twijfel niet en neem contact met ons op!

Meer omzet met social media?

Download onze whitepaper

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geschreven door

Joeri Peeters

Joeri Peeters is een social media specialist met een bachelor Commerciële Economie en heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van online marketing. Als redacteur en CEO van Your Business Online is het zijn doel om bedrijven te helpen het maximale uit social media te halen. 

Your Business Online is een toonaangevend social media bureau met een bewezen trackrecord. Als partner van Meta en LinkedIn is het bedrijf in staat maximaal resultaat te leveren voor haar klanten.

Wil jij samenwerken met ons Social Media team?